woensdag 7 juli 2010

SEGOVIA

SEGOVIA ligt een honderd kilometer ten noorden van Madrid. Met zijn aquaduct, zijn sprookjeskasteel en zijn voortreffelijke keuken (speenvarken en zuiglam) is het een heerlijk oord voor de Madrilenen, maar ook voor toeristen.
De kathedraal ligt op het hoogste punt van de stad. Het is een mooi voorbeeld van 16e eeuwse gothiek.
Het Alcazar stamt uit de 13e eeuw. Filips II voorzag het gebouw van de prachtige daken. Binnen zijn die prachtig bewerkt in mudejarstijl.
Het lijkt een sprookjeskasteel, te meer daar het al vele malen als decor in films is gebruikt, zelfs door Walt Disney.
Een van de vele kloosters in de buurt(en Romaanse kerken)is het Monastrio de Sant Antonio. Het is wonderbaarlijk ontzien bij alle strijd die in dit deel is gevoerd. Als je binnen stapt in de kloostergang lijkt het of je terug bent in de 16e eeuw. Tussen de relikwieen, beelden en schilderijen ontdek je Nederlands werk. De vier houtsnijwerken zijn bijvoorbeeld ingevoerd uit Utrecht.
Tot in 1960 heeft het viaduct water naar de srad gevoerd vanaf de 19km verder gelegen rivier. De Romeinen bouwden het zonder cement te gebruiken. De 166 bogen zijn door stapeling ontstaan. Het aquaduct is 29 m hoog en 728m lang.

dinsdag 6 juli 2010

PICOS DE EUROPA EN LEON

Voor Spanje is dit de plaats, Covadonga, waar het allemaal begonnen is. De moren rukten op en hadden de strijd bijna gewonnen. Prins Pelayo en de zijnen hadden zich moeten terugtrekken in deze grot. Ze verdedigden zich heldhaftig, maar de overmacht leek te groot, totdat Maria verscheen en een lawine liet neerkomen op de vijand. Dat was het keerpunt. Pelayo en de zijnen versloegen voor het eerst een Moors leger (in 718 of 722). De strijd voor een onafhankelijk Spanje was begonnen. Het duurde overigens nog 6 eeuwen voor de Moren echt uit Spanje waren verdreven. In de grot staat een schrijn die de restanten van Pelayo bevatten. Op zondag komen vele om hier te bidden en geld te storten.

In de 19e eeuw is er bij deze plek een gigantische kerk gebouwd, waar in elke dienst voor het vaderland wordt gebeden. Het spreekt vanzelf dat Franco hier graag kwam..

Een doodlopende weg voert vanuit dit gehucht de bergen in, naar de bergmeertjes die voor deze kant van de Picos de aantrekkingspunten zijn:
LAGO ENOL
LAGO ERCINA

LEON is een aantrekkelijke stad met vele aantrekkelijke pleintjes en straatjes.
De Kathedraal van Leon is vooral beroemd om zijn prachtige glas-in-lood ramen.
Niet ver daarvandaan ligt de CASA BOTINES een neogotisch huis ontworpen door Gaudi.
Langs de rivier ligt het Hostal de San Marcos. Oorspronkelijk een ziekenhuis en klooster voor de ridders van Santiago. Liefst 300 meter lang is de facade, voorzien van vele koppen die helemaal in de platereske stijl passen. Het plein ervoor is een heerlijke plaats om te zitten en te flaneren.

Recht tegenover de ingang, van wat nu een parador is, zit dit beeld, want ook Leon ligt op een van de routes naar Santiago.

maandag 5 juli 2010

OVIEDO

OVIEDO is beschadigd geraakt door de bloedige onderdrukking van de opstand der mijnwerkers en de daarop volgende Burgeroorlog. Een klein deel van het historische gedeelte is bewaard.

De gotische Kathedraal torent boven alles uit en herbergt de Camera Santa, de heilige kamer, waarin kruizen bezet met edelstenen uit de 8e en 9e eeuw bewaard worden en een doek waarvan men beweert dat het de lijkwade van Christus is.


Sant Jacob als morendoder op een van de paleizen.

In het moderne gedeelte staan veel mooie beelden, o.a. van Botero


vrijdag 2 juli 2010

SANTIAGO DI COMPOSTELLA


SANTIAGO dankt zijn naam natuurlijk aan de pelgrims. In 813 is Santiago ontstaan boven de vindplaats van het graf van de apostel Jacob. Althans volgens de kerk, de wetenschap heeft aangetoond dat dit verhaal onzin is. In de Middeleeuwen kwamen vele pelgrims naar deze stad, zeker toen Rome nog niet de St.Pieter had. Vier eeuwen lang stond de pelgrimage zo goed als stil, totdat rond 1980 een herbeleving ontstond. Veel van de latere pelgrims zien et meer als een prestatie dan als een godsdienstige behoefte. Al zitten er in de kerk vele priesters klaar voor een biecht in diverse talen.

Vanuit vele windstreken lopen de paden naar Santiago, de bewegwijzering is duidelijk en overal zichtbaar.

De KATHEDRAAL is het eindpunt, een mis het hoogtepunt voor vele pelgrims. De kerk is vier keer herbouwd. De barokke buitenkant staat om een middeleeuwse binnenkant.

Het beeld van Sint Jacob staat hoog in het altaar. In het jubeljaar kan je achterlangs. De bedoeling is dat je het beeld een hug geeft.


De hoge koorgangen zijn met elkaar verbonden en kunnen dienen als processiegang als het weer dat nodig maakt. In de middeleeuwen konden de pelgrims op de koorgalerijen slapen. Om de stank te verdrijven, slingerde een wierookvat heen en weer.


Nu gebeurt dat alleen maar bij speciale gelegenheden en in de jubeljaren, dat zijn de jaren dat de naamdag van St. Jacob op een zondag valt. Dan trekken een achttal mannen het 70kg wegende vat op en neer in een slingerbeweging die een snelheid van 65 km per uur haalt.


2010 is zo'n jubeljaar en daarom zijn er vele tentoonstellingen in de stad.
Daarnaast kent Santiago vele parken,bijvoorbeeld het Herarudapark met het populaire beeld.
DE drie MARIA'S


DE UNIVERSITEIT bevindt zich nu buiten de oude binnenstad, alleen het oude gebouw staat er nog met dit beeld van de oprichter.

donderdag 1 juli 2010

OP WEG NAAR SANTIAGO

AVILA, vooral bekend van de heilige Theresia, die hier is geboren. In een kapel ter ere van haar is onder andere haar ringvinger te zien. In het klooster buiten Avila waar ze haar visioenen had en beschreef, is zelfs haar hoofd te bewonderen.
De stad is door Unicef tot Cultureel Erfgoed benoemd door de volledig in tact zijnde Romeinse muren.

Natuurlijk is de kathedraal van Avila een belangrijk centrum voor de pelgrims die Theresia zoeken, alleen is de kathedraal eeuwen na haar sterven gebouwd.


ASTORGA is een aangenaam stadje dat toerischtisch niet veel te bieden heeft. De kathedraal is lelijk, maar het bisschoppelijk paleis dat Gaudi ontwierp is de moeite waard.


CASTRILLO DE LOS POLVARES is een dorpje dat veel bezoekers trekt. Het is bewaard gebleven zoals het was in de 19e eeuw, jammer dat de bewoners hun auto voor de deur willen parkeren. 's Zomers bieden veel huisjes alles wat toeristen aan eten, drinken en prullen willen hebben, nu is het aangenaam stil.


LAS MEDULAS, zo heet het gebied dat de Romeinen exploiteerde omdat er goud was gevonden. Vele slaven hakten gangen, aquaducten en spoelbakken om het goud te vinden.
Nu is het vooral een mooi bosrijk gebied met roze bergen.



In deze omgeving kruis je geregeld het pad van pelgrims te voet of per fiets. Een voor de hand liggende verblijfplaats is MOLINASECA, een bergdorp dat weinig te bieden heeft, behalve het beeld van St.Jacob, aangeboden door Japanse(!) pelgrimsverenigingen.

woensdag 30 juni 2010

SALAMANCA

Dit is een echte studentenstad. Je merkt het aan de sfeer en de vrolijke manier waarop de bewoners met elkaar omgaan. Het is bij uitstek de plek om Spaans te leren, vandaar dat je met Duits, Frans en Engels op verschillende plaatsen goed terecht kan.
TOREN VAN DE KATHEDRAAL
De nieuwe(16e/17e eeuw) en de oude kathedraal(12e/13e eeuw zijn aan elkaar gebouwd,
waardoor een mengelmoes van gotisch(nieuw) en romaans(oud) is ontstaan.
OOIEVAARS
Zoals op veel plaatsen in Spanje bouwen de ooievaars hun nesten hoog boven de grond en niet in bomen. Hier vormen ze een soort hoed voor de heilige Jacobus.
De beschermheilige van de stad is San Juan. Als het zijn naamdag is, is het de hele week feest, met optredens van muzikanten, acteurs en acrobaten.
FESTIVAL FACYL MEETING POINT IN CASA DE CONCHAS
STRAATARTIESTEN OLV WILLI DORNER(WENEN) "BODIES IN URBAN SPACES

Het oude centrum is niet groot maar rijk als een openlucht museum.
HUIS MET DE SCHELPEN, oorspronkelijk het huis van een edelman, die behoorde tot de orde van Santiago, vandaar de Jacobsschelpen die het huis versieren.

Palacio de Salina heeft een patio die modern en oud tegelijk is.

De naar voren stekende dakrand wordt gedragen door eeuwenoude beelden.
Het centrum van Salamanca is de PLAZA MAJOR, een enorm gezellig plein als een huiskamer in de stad. Het lijkt wel of iedereen elke dag hier even langs komt. Op zaterdagmiddag kwamen supporterclubs van de plaatselijke voetbalvereniging al te samen om te drinken en te feesten ter voorbereiding op de wedstrijd van zondag.
De UNIVERSITEIT is een juweel van plateresce stijl. Binnen is een prachtige binneplaats waar langs de lokalen liggen waarin in de 15e eeuw les gegeven werd door geleerden die nu nog de Spanjaarden aanspreken. Hier besprak Columbus met geleerden zijn reis naar Amerika.
Ieder die voor de deur van de universiteit staat, gaat op zoek naar de KIKKER. Wie hem het eerst ziet, geldt als de scherpzinnigste van het gezelschap.
Vroeger was het de plafondschildering van de universiteitsbibliotheek, nu is hij in een veiliger omgeving te bewonderen: de CIELO SALAMANCA


Je zou het niet verwachten, maar Salamanca heeft een prachtig Art Nouveau huis: Casa Lis.

De hal maakt stil door het prachtige glas in lood plafond.
Binnen bevindt zich het MUSEO ART NOUVEAU Y ART DECO, een prachtige verzameling bestaande uit twee collecties van echte liefhebbers,Celso Lagar(Salamanca) en Frederico Beltran masses(Cuba).