zondag 17 juni 2012

ZUID FLORIDA deel 1 MIAMI

1.PERRY SOUTH BEACH

 De reis nam meer tijd in beslag dan verwacht. De vlucht van Schiphol naar Atlanta liep vertraging op en daardoor misten we onze vlucht naar Miami. We kregen tickets voor de volgende vlucht en de dame aan de balie verzekerde ons dat onze bagage met ons zou meereizen. Mis. Alle reizigers die net als wij te laat voor de aansluiting waren, stonden nog op de bagage te wachten toen de lopende band stilviel. Bij het bagagedepot stond een vriendelijke grondstewardess te waken over onze koffers. Het duurde even voor we de vrouw vonden bij wie we ons moesten melden voor de shuttle naar het hotel. Ze zat verscholen achter een pilaar. Haar lijf was zo omvangrijk dat ze een bagagewagentje nodig had om op te steunen bij het lopen. Een praatgrage chauffeur bracht ons samen met een Australisch stel naar South Beach. Het verbaasde hem dat er Asians woonde in Australië. Hij voorzag de dames van onvervloedige tips waar je goed, veel en goedkoop kon eten. Het waren restaurants die ons niet zouden verwelkomen. Goed betekent voor ons vooral kwaliteit en we waren van plan daarnaar op zoek te gaan. Geen felle neonletters, geen glorieuze entree, simpele letters en een deur in moderne kleuren. Door die deur kom je in de overdadige luxe van het hotel. Op de site noemen ze de kamers oversized en dat zijn ze ook: twee kolossale bedden, een zitje, een bureau en een luxe badkamer. Hier is het goed toeven. Het hotel heeft een dakterras met zwembad, waar elke zaterdagavond een' beach party ' is, waar veel jongeren op afkomen. Je kunt er loungen, er is een goede bar met prima personeel. De hele uitstraling is jong en luxe.


















Dat merk je ook aan het goede restaurant STK: het is er donker, de ober licht je bij met een aansteker om het menu te raadplegen, en de constante dreun veroorzaakt door de dj, die hier elke avond voor het te harde geluidsdecor zorgt. Gelukkig is er in de buurt Lincoln Road Mall, een wandelstraat met winkels en restaurants, zoals Juca(Cubaans) en Alta Mare(Italiaans). De kwaliteit is verrassend hoog en de terrassen zijn divers en aangenaam. Bij het zwembad is het goed toeven. Een prachtig uitzicht over de oceaan, prima ligbedden en talloze jongeren om je te dienen met handdoeken, drankjes, etc. Ook het ontbijt wordt hier geserveerd. Het is wennen aan de hartelijkheid die het personeel uitstraalt, het is niet allemaal nep. Ze maken graag een praatje en kennen de tweede of derde dag al je naam.



























 2. HET ART DECO DISTRICT

 Langs het hele strand loopt een houten boardwalk. Die bracht ons naar Ocean Drive, waar het Art Deco Destrict te vinden is. De gevels zijn prachtig, de kleuren fris en zacht, de lijnen maken het strak en sierlijk tegelijk.De meeste hotels hebben drie verdiepingen, benadrukt door de afdakjes boven de ramen of de balkons. Ook verticaal kennen de meeste gebouwen een driedeling, waarbij het midden naar voren komt.De nieuwe technieken uit Europa zijn toegepast, zoals de hoekramen, die we ook bij Rietveld zien.

 3. DOWNTOWN MIAMI Het zakencentrum is mooi vanuit de verte. Er rijdt een metro om het centrum heen en daaruit heb je een beter zicht op de stad dan wanneer je er door heen loopt: weinig sfeer, weinig te zien.

Het enige aangename plekje is BAYSIDE, een aangename aaneenschakeling van boetiekjes en terrasjes. Er vertrekken rondvaartboten langs de huizen van de superrijken en er spelen bandjes, ook 's avonds is het een prima plek.


 4. CORAL GABLES 


De zakenman George Merricks had een droom: hij wilde een stad bouwen met huizen in een Spaans- Italiaanse stijl omgeven door groen en van alle luxe voorzien. De beurskrach en de orkaan van 1926 maakte een voortijdig eind aan de voltooiing van wat de duurste wijk van de VS moest worden. Wat er nog staat uit die tijd plaats je terug in de gay twenties.
De Venetian Pool dateert uit 1923. Het was een openbaar zwembad. In de jaren twintig werden er al Beauty Contests gehouden.
















Alle groten kwamen in de jaren dertig naar het Biltmore Hotel. Op het terrein organiseerde men vossenjachten, kon men golfen en tennissen. Tijdens de drooglegging kon je hier nog dronken worden dankzij Al Capone die er een speakeasy had.

Het Delano Hotel op Collins Avenue heeft meubilair ontworpen door Gaudi en Dali.
 5. WINWOODDISTRICT

In Noord Miami op een oud industrieterrein waar vele pakhuizen en loodsen leegstonden hebben zich de afgelopen tien jaar allerlei kunstenaars en galleries gevestigd. Hoogtepunt is iedere tweede zaterdag van de maand, dan zijn alle galleries open en is er muziek, dans en drank op straat en veel omzet. Fantastisch zijn de muurschilderingen in de buurt. (zie ook blok jhkijker)


 Een van de kunstenaars die daar een eigen galerie heeft, is Michael Perez, een pop art kunstenaar.


Een aantal rijke verzamelaars hebben hier een galerie waar ze een deel van hun collectie tonen. Helaas zijn de meeste alleen open van oktober tot en met maart. De Rubell Family laat het hele jaar delen van hun collectie zien.R.Jackson- Upside Down duck General. De kunstenaar maakt installaties, waarbij de ruimtes overspoeld worden door verf. Hier kwam de verf uit het ronddraaiende beeld.
Ook T.Houseago is in deze collectie aanwezig met een Striding Figure. Tegenwoordig werkt hij in Amerika.


 6. VIZCAYA James Deering liet dit winterverblijf bouwen in 1914 en het was gereed in 1916. hij had drie adviseurs/ontwerpers in dienst voor 1.de gebouwen 2 de tuinen en 3 artistieke aankleding. De inspiratie kwam van de Italiaanse Renaissance en Barok architectuur. Veel 'antiek' kocht Deering tijdens zijn reizen door Europa, of hij een deskundig oog had, wordt betwijfeld. Niet alles is authentiek. Alle nieuwe snufjes als centrale verwarming, telefonie, liften, koelkasten en brandmelders kregen een plaat sin het huis. De aankleding doet aan een museum denken. Dat was de plicht van de rijken, vond men. Zij waren de behoeders van kunst en wetenschappen en literatuur.
Oost Loggia                                                                          Entree                                            


Aan zee ligt een soort Romeins schip, waar boten konden aanmeren en waarop feesten en diners werden gehouden. De zon maakt het mooier dan het is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten