maandag 25 juni 2012

ZUID FLORIDA DEEL 4 THE GULF COAST

De stad Sarasota is vooral bekend door het Ringling Museum. Het bestaat uit het winterverblijf, theater en kunstmuseum van John en Mable Ringling. Zij bezaten veel circussen en vele miljoenen. Dat is aan de enorme collectie Vlaamse en Italiaanse kunst te zien en aan de inrichting van hun huis Ca d' Zan.
Elk jaar verbleven zij in Italie. Hij selecteerde artiesten voor zijn circussen en zij selecteerde kunst en meubelen. Het huis had een tweede doel. Ringling had veel grond aangekocht en hij wilde rijken verleiden op zijn grond hun huizen te bouwen.
Ook hier weer een prachtige natuur met deze merkwaardige  bomen.
De binnenplaats van het museum.
Niet alle schilderijen zijn van de grote meesters, maar wel uit hun atelier, zoals deze Rubens:


De Ringlings hebben een Venetiaans theater opgekocht en op hun landgoed weer opgebouwd. Er vinden een paar keer per jaar voorstellingen plaats, maar ook zonder een podiumgebeuren is de zaal een stap terug in de tijd.


De Gulf of Tampa is enorm groot. Om de plaatsen goed met elkaar te verbinden heeft men enorme bruggen gebouwd, zoals de Skyway Bridge:

En natuurlijk zie je ook hier de ibissen en de pelikanen:

TAMPA heeft een klein centrum, dat eigenlijk geheel bestaat uit bankgebouwen en kantoren.
Wel heeft het een aardig museum, waarin beeldhouwwerken te zien waren,  zoals van George Segal: Three people on four benches 1980:



Daarnaast was er een aardig overzicht van design stoelen, waar alle bekende stoelen vertegenwoordigd waren, zoals Rietveld, Gehry, Jacobson, Mears, Corbusier en Mies von Rohe. Grappig dat ook moderne designers uit Nederland vertegenwoordigd zijn zoals Maarten van Severen.



Alle gidsen sturen je naar Ybor City, ontstaan doordat de sigarenfabriek zich hier vestigde vanuit Key West en veel werknemers mee verhuisden. Nu is het een uitgaanscentrum. De gebouwen ademen sfeer, maar de winkels en nachtclubs zijn van een zeer laag allooi.

El passaje. Hierbinnen zaten de sigarenmakers aan lange tafels tabaksbladeren tot sigaren te draaien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten